Connect with us

Hi, what are you looking for?

sxeseis1-4
sxeseis1-4

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι ευτυχισμένες σχέσεις χρειάζονται αυτά τα 3 “συστατικά” και από τους δύο

Όλες μας έχουμε υπάρξει σε δύσκολες σχέσεις. Σχέσεις που μας μπλοκάρουν, μας γεμίζουν στρες, θυμό, άγχος ή πόνο.

Όλες μας έχουμε υπάρξει σε δύσκολες σχέσεις. Σχέσεις που μας μπλοκάρουν, μας γεμίζουν στρες, θυμό, άγχος ή πόνο.

Το ζητούμενο σαφώς είναι ένα, η ευτυχία μας. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται πάντα σωστά. Πώς επιτυγχάνεται άραγε μια επιτυχημένη σχέση; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας δίνει τα τρία βασικά συστατικά της, τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να έχουμε μια υγιή σχέση.

Η κ. Μόσχα είναι σαφής. “Η ευτυχία σχετίζεται με την αγάπη”. Ερευνητές στο Harvard μελέτησαν 268 άνδρες για περισσότερα από 75 χρόνια για να καταλάβουν τι μπορεί να βοηθήσει στο να έχει ένας άνθρωπος μια καλή ζωή, καταλήγοντας τελικά στον συσχετισμό της ευτυχίας με την αγάπη.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι περισσότεροι κάνουν λόγο για την αγάπη, θέλουν να την νιώσουν, να την αισθανθούν, να κάνουν ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις.

Πως όμως μπορούμε να αναπτύξουμε υγιείς σχέσεις που θα στηρίζονται στην αγάπη; Τι χρειάζεται να προσέξουμε; Η απάντηση στηρίζεται στην κατάκτηση τριών δεξιοτήτων που βοηθούν να ευδοκιμήσει μία σχέση και να αποκτήσει πιο γερές βάσεις.

1. Διορατικότητα – Συναίσθηση
Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε μία συμπεριφορά όταν δεν καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται. Για αυτόν το λόγο λέμε πως είναι μία από τις πιο βασικές δεξιότητες και τόσο σημαντική. Η συναίσθηση περιλαμβάνει τόσο την επίγνωση των δικών μας συναισθημάτων όσο και των συναισθημάτων των άλλων αλλά και την προέλευσή τους (από πού πηγάζουν).

Ασφαλώς χρειάζεται να κάνουμε τη σχετική ενδοσκόπηση ώστε να κατανοήσουμε δικά μας συναισθήματα που μπορεί να προβάλλουμε στους άλλους. Πιο απλά, η συγκεκριμένη δεξιότητα μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι κάποιες φορές, μπορεί για παράδειγμα, να ξεσπάμε στον σύντροφό μας επειδή νομίζουμε ότι εκείνος μας ενοχλεί, ενώ στην ουσία μπορεί να είχαμε εμείς μία κακή μέρα στη δουλειά ή να έχουμε αγχωθεί σχετικά με κάτι άλλο.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε μοτίβα που μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας και να προβλέψουμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς μας. Επίσης, μέσω της διορατικότητας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ μας εκτιμά ο σύντροφός μας, να αναγνωρίσουμε τι κάνει εκείνος για εμάς, από την προετοιμασία του πρωινού καφέ έως …τον σεβασμό του.

2. Αμοιβαιότητα
Μπορεί να φαίνεται ευκολονόητο ότι και τα δύο μέλη της σχέσης έχουν σημαντικές ανάγκες που χρειάζεται να ικανοποιηθούν, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουμε από τη δική μας εγωκεντρική συμπεριφορά. Η σχέση για να πετύχει χρειάζεται να περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα ως προς τις συμπεριφορές, τους τρόπους αλλά και τα συναισθήματα. Να μπορούμε δηλαδή να αντιληφθούμε και να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες του άλλου ανθρώπου που είναι δίπλα μας, όπως και τις δικές μας επίσης και το αντίστροφο.

3. Διαχείριση συναισθημάτων
Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, να τις καταλάβουμε και να δούμε πως μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε -μαζί και τις συναισθηματικές μας ανάγκες- τότε είναι σαν να έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για μία επιτυχημένη σχέση. Το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού αφορά στο να μπορεί να δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που χρειάζεται, ελέγχοντας τα συναισθήματά του. Όταν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, τότε μπορούμε και να διατηρήσουμε μία σχετική ηρεμία και κατανόηση προς τον άλλον και τα δικά του συναισθήματα, όπως και να μπορούμε να διαχειριστούμε ότι μπορεί να συμβεί στη σχέση μας.

Οι τρεις αυτές βασικές δεξιότητες μας ανοίγουν τον δρόμο προς μία αυθεντική σχέση, όπου ο ένας σέβεται αλλά και κατανοεί τον άλλον.

Advertisement. Scroll to continue reading.

ΠΗΓΗ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ακολουθήστε μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο πιο επιτυχημένος ερμηνευτής και δημιουργός, ήρθε με νέα επιτυχία με τίτλο «Ζήσε»

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Αμάντα Γεωργιάδη καταχειροκροτήθηκε στον χθεσινό ημιτελικό

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στο απόλυτο smash hit του καλοκαιριού!

ΜΟΥΣΙΚΗ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επέλεξε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

ΕΞΟΔΟΣ

Η δεύτερη συναυλία του Στέφανου Κορκολή στο θέατρο Παλλάς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16/5.

ΜΟΥΣΙΚΗ

To super εθιστικό “Quando Quando”.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Το «Κούκλα Σε Βιτρίνα» του Γιώργου Γιαννιά σίγουρα θα μας συντροφεύσει στις καλοκαιρινές εξόδους που ακολουθούν!

MEDIA

Η σειρά γυρίστηκε σε ατμοσφαιρικές τοποθεσίες στην Αθήνα, τους Παξούς και την Κέρκυρα